O szafranie


Dziewięćdziesiąt pięć procent szafranu na świecie pochodzi z Iranu. Tradycyjnie uprawiano ją w prowincji Chorasan, obszarze (mniej więcej wielkości Anglii) na północnym-wschodzie Iranu, z idealnymi warunkami glebowymi i klimatycznymi dla upraw. Szafran jest w rzeczywistości bardzo małą częścią rośliny Crocus Sativus Linneas.

Każdego dnia podczas jednomiesięcznego sezonu żniwnego, który rozpoczyna się około połowy października, ponad czterysta tysięcy ludzi w Chorasanie wstaje przed świtem, aby udać się na pola i wybrać piękne delikatne kwiaty krokusa, które kwitną nocą. Należy je zrywać przed wystawieniem na działanie zbyt dużego nasłonecznienia. Kwiaty są następnie przenoszone w wiklinowych koszach do zakładów, gdzie pręciki krokusa są cierpliwie usuwane ręcznie. Następnym krokiem jest delikatne opiekanie stygmatów w celu ich wysuszenia. Pręciki kwiatów następnie są sprawdzane i sortowane ręcznie, a później pakowane i pieczętowane. Wszystko by zapewnić konsumentowi najlepszy smak i aromat.

 

10 korzyści zdrowotnych szafranu:
 

1. Potężny przeciwutleniacz:
Szafran jest bogaty w związki roślinne, które działają jako przeciwutleniacze, takie jak Crocin, Crocetin, Safranal i Kaempferol. Przeciwutleniacze pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
 
2. Poprawia nastrój i łagodzi objawy depresji:
Według przeprowadzonych badań szafran jest skuteczniejszy w leczeniu objawów depresji o nasileniu od łagodnego do umiarkowanego od placebo. Inne badania wykazały, że przyjmowanie 30 mg szafranu dziennie było tak samo skuteczne jak fluoksetyna, imipramina i citalopram - konwencjonalne metody leczenia depresji. Dodatkowo szafran powoduje mniej skutków ubocznych.
 
3. Zapobiega nowotworom:
Szafran ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które pomagają neutralizować szkodliwe wolne rodniki. Wolnym rodnikom przypisuje się powodowanie chorób przewlekłych, takich jak rak. W badaniach z użyciem probówek wykazano, że szafran i jego związki selektywnie zabijają komórki raka okrężnicy lub hamują ich wzrost, pozostawiając nienaruszone normalne komórki.
 
4. Łagodzi objaw PMS:
Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) to termin opisujący objawy fizyczne, emocjonalne i psychiczne występujące przed rozpoczęciem miesiączki. Zarówno jedzenie, jak i wąchanie szafranu pomagają w łagodzeniu objawów PMS, takich jak drażliwość, bóle głowy, pragnienie, ból i lęk.
 
5. Działa jak afrodyzjak:
Afrodyzjaki to pokarmy lub suplementy, które pomagają zwiększyć libido. Analiza sześciu badań wykazała, że ​​przyjmowanie szafranu znacząco poprawiało erekcję, libido i ogólną satysfakcję. Szafran może być afrodyzjakiem zarówno dla mężczyzn jak i kobiet i pomaga szczególnie osobom przyjmującym leki przeciwdepresyjne.
 
6. Zmniejsza apetyt:
Wykazano, że Saffron zmniejsza ochotę na podjadanie i ogranicza apetyt. Co za tym idzie, szafran może pomóc Ci schudnąć. W ośmiotygodniowym badaniu wykazano, że przyjmowanie suplementu z wyciągiem z szafranu znacznie zmniejszyło apetyt i poprawiło wskaźnik BMI u badanych osób.
 
7. Zmniejsza ryzyko chorób serca:
Badania na zwierzętach i probówkach wskazują, że właściwości przeciwutleniające szafranu mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi i zapobiegać zatykaniu naczyń krwionośnych i tętnic.
 
8-.Obniża poziom cukru we krwi:
Szafran może obniżać poziom cukru we krwi i zwiększać wrażliwość na insulinę.
 
9. Poprawia wzrok u osób starszych
Sądzi się, że szafran poprawia wzrok u osób dorosłych cierpiących na zwyrodnienie plamki żółtej.
 
10. Poprawia pamięć u osób dorosłych z chorobą Alzheimera:
Właściwości antyoksydacyjne Szafranu mogą poprawić zdolności poznawcze u osób dorosłych z chorobą Alzheimera.

 www.healthline.com

Gatunki szafranu


 

NEGIN

Chociaż perski szafran Sargol uważany jest najllepszy, istnieje inna, bardziej luksusowa odmiana. Szafran Negin zawiera trzy nitki stygmatu, które są połączone i tworzą skupisko. Ponieważ produkcja szafranu Negin to niezwykle delikatna i precyzyjna umiejętność manualna, jest to najdroższy i najrzadziej spotykany gatunek szafranu


 

SARGOL

Ta klasa składa się tylko z ciemnoczerwonych nici i ma najwyższą jakość (poza Negin) w porównaniu z innymi typami. Ze względu na wysoką zawartość aktywnych składników tego szafranu,  perski sargol ma bardzo silny aromat i bogatą zdolność barwienia.


 

 

PUSHAL

Szafran Pushal jest stygmatową częścią rośliny połączoną z żółtym zakończeniem nici. Zgodnie z systemem ISO 3632 ten typ należy do klasy II. Chociaż Pushal nie ma czystej konsystencji i najwyższej jakości, niektórzy konsumenci wolą kupić irański Pushal, aby mieć pewność co do autentyczności.

 

BUNCH

Jeden z niższych gatunków perskiego szafranu. Składa się z czerwonych stygmatów oraz dużej ilości mało aromatycznych żółtych nici. Często pakowane w bukieciki,


 

 

KONJ 

Tem gatunek składa się tylko z żółto-białych nici i ma bardzo mały potencjał zapachu i aromatu.


Masz pytania odnośnie naszej oferty?

Silk Way


Polska: +48 697-13-60-50; Iran: +98 912-28-390-48
Polska: igor@silk-way.pl, Iran: omid@silk-way.pl


wszelkie prawa zastrzeżone
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.   akceptuje  polityka prywatności